Šogad plānots atjaunot Vilgāles ezera laipu

Ar iedzīvotājiem Vilgāles pagastmājā pirmdienas pēcpusdienā tikās Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa, priekšsēdētājas vietnieks Aleksandrs Lange, Kurmāles pagasta pārvaldes vadītāja Dace Gūtmane, SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” (KKP) valdes priekšsēdētājs Pēteris Gobzemis, namu apsaimniekotāja Kristīne Silvestrova un Valsts policijas pārstāve Svetlana Liepiņa.

Par Vilgāles ezera laipu un estrādi

Iedzīvotājus interesēja vairāki praktiski jautājumi – Vilgāles ezera laipas un estrādes atjaunošana, dažādi ar daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apsaimniekošanu saistīti jautājumi un citi.

Lai Vilgāles ezera laipa būtu izmantojama vairākus gadus, to plānots likt uz pontoniem. I.Bērziņa: “Gribam, lai jau šogad laipa tiktu uzlikta, un tiktu atjaunotas arī peldēšanas sacensības, kas nākotnē varētu kļūt par labu tradīciju. Sāksim ar laipu un tad skatīsimies, ko varam darīt estrādes atjaunošanai.”

Jāatjauno ēku jumti un skursteņi

K.Silvestrova aicināja daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājus domāt par ēku jumtu un skursteņu atjaunošanu. Vilgāles ciemā lielajām mājām, kurās ir 24 un vairāk dzīvokļu, labi veidojas uzkrājums, dažām ēkām uzkrāti jau ap 8000 eiro. Tas rāda, ka piekrājot vēl, jau pēc pāris gadiem varēs mainīt jumtu. Arī Priedainē vairākām mājām izveidojies labs uzkrājums.

“Šobrīd mūsu remontbrigāde Vilgālē remontē trīs neapdzīvotos dzīvokļus. Tuvāko nedēļu laikā turpināsim strādāt Vilgālē, tādēļ lūgums informēt, kas vēl nepieciešams kopīpašumu sakārtošanai, lai to varam paveikt pie vienas reizes,” aicināja namu apsaimniekotāja.

Iedzīvotāji interesējās, par kādiem līdzekļiem tiek remontēti šie dzīvokļi? K.Silvestrova: “Tie ir īres fonda līdzekļi. Tas, ko iedzīvotāji samaksā par īri, uzkrājas un par šiem līdzekļiem varam izremontēt dzīvokļus, bet kopīpašuma uzturēšanai novirzītie finanšu līdzekļi tiek ieguldīti tikai ēkas, piemēram, jumta, ārdurvju, skursteņu, inženierkomunikāciju un citu kopējo īpašuma daļu remontam.”

Kurmāles pagasta pārvaldes vadītāja uzteica labo sadarbību, kas izveidojusies ar KKP, remontējot dzīvokļus. Par tukšajiem dzīvokļiem pagasta pārvalde maksā apsaimniekošanas maksu. Tādējādi pagasts ir ieinteresēts, lai šie dzīvokļi tiktu izremontēti un apdzīvoti. Šobrīd Vilgāles centrā tukši stāv divi vienistabas dzīvokļi.

Ūdens skaitītāju rādījumu atšķirības

Kādu kungu interesēja, kāpēc katru mēnesi ūdens skaitītājs rāda vienu, bet reāli uz visu māju ūdens ir notērēts vairāk.

“Kamēr nebūs elektroniska sistēma, kas visiem iedzīvotājiem ūdens patēriņa rādījumus nolasīs vienā sekundē, tikmēr arī veidosies starpība ar lielo skaitītāju,” norādīja P.Gobzemis. Ūdens starpības vērojamas nav tikai Kuldīgas novadā, šī problēma ir visā Latvijā, jo skaitītāju precizitātes atšķiras. Piemēram, Kuldīgā, Rātskunga ielā 2, lai novērstu starpību rašanos ir uzlikta elektroniskā nolasīšanas sistēma, kas ūdens skaitītāja rādījumus visiem iedzīvotājiem uzņem vienlaicīgi. Taču vēl joprojām nedaudz vērojamas atšķirības. Tādēļ tiek salīdzināti un pārbaudīti dažādi skaitītāji, lai saprastu, kuri ir precīzākie, un varētu šo jautājumu atrisināt.

Sapulcē izskanēja jautājums, kam ir jātīra ēkai pieguļošā teritorija? P.Gobzemis: “Pagalms ir jātīra konkrētajai mājai. Iedzīvotājiem pašiem jānolemj, kas šo darbu veiks. Vai to veiks paši, vai šo pakalpojumu nodrošinās KKP.”

Aicina saņemt rēķinus elektroniski

Kāda sieviete vēlējās, lai KKP rēķini par apsaimniekošanu būtu jau vismaz līdz katra mēneša 15. datumam. Uzņēmuma vadītājs P.Gobzemis aicināja visus, kuriem ir iespēja, pieteikties elektroniskai rēķinu saņemšanai, jo rēķinus e-pastā var izsūtīt ļoti ātri. Taču rēķinus izdrukāt un ar kurjeru nogādāt klientiem pagastos ir daudz laikietilpīgāk. Mēnešos, kad ir arī rēķini par atkritumiem, KKP kurjerei jāizvadā ap 4500 rēķinu. Līdz šī gada beigām tiek plānots informāciju par rēķiniem izsūtīt arī īsziņu veidā. P.Gobzemis mierināja vecākā gadagājuma cilvēkus, ka pilnībā papīra rēķini vēl netiks izskausti, bet jārēķinās, ka to piegāde nav tik ātra.

KKP valdes priekšsēdētājs vēl informēja, ka Kuldīgas Pārtikas preču tirgū šogad veikta rekonstrukcija, ir izbūvēta ieeja no Aizputes ielas puses. KKP atkritumu savākšanu un māju apsaimniekošanu novadā veic no 2014. gada 1. janvāra. Kopumā tiek apsaimniekotas 348 mājas un 1133 pašvaldības dzīvokļu. Atkritumu apsaimniekošanas jomā tiek veicināta atkritumu šķirošana, lai mazāk atkritumu tiktu noguldīti atkritumu poligonā.

Pērn Kurmāles pagastā salaboti vairāki ceļi

D.Gūtmane iezīmēja svarīgākos notikumus pagasta dzīvē. 2009. gadā pagastā dzīvoja 2200 iedzīvotāju, bet šogad tie ir 2082, vērojams iedzīvotāju skaita samazinājums. Visvairāk iedzīvotāju dzīvo Priedainē. Tā kā ir bijušas ziemas bez sniega, tad no ietaupītās naudas ir izdevies sakārtot vairākus ceļus. Priedainē pabeigts Krauļu ceļa remonts, Liepu ceļā uzlikts ātruma slāpētājs, Vilgālē salabots Ezera un Centra ceļš, lielākais remonts veikts Vecvilgāles ceļam.  Salabots arī ceļš posmā Priedaine – Ernesti un Planīcas – Alejas. Uz visiem pagasta ceļiem ir atjaunotas ceļa zīmes. Pagastā darbojas volejbola un futbola komandas. Priedainē Guntas Krauzes vadībā turpina darboties amatierteātris, bet Vilgālē – rokdarbu kopa “Darbīgās rokas”. Sieviešu vokālais ansamblis aprīlī notikušajā skatē ieguvis 2. kategoriju, bet vidējās paaudzes deju kolektīvs “Rīva” novada skatē ieguvis “ceļa zīmi” uz Dziesmu svētkiem.

Par aizdomīgiem cilvēkiem un automašīnām jāinformē policija

Valsts policijas pārstāve atgādināja, ka Kuldīgā dežūrdaļa vairs nav. Ir izveidota viena reģionālā dežūrdaļa un tā atrodas Liepājā. Kuldīgas dežūrdaļas darbinieki vairāk atrodoties ielās, tādējādi ātrāk novēršot likumpārkāpumus. Savukārt Kārtības policija vairāk nenodarbojas ar kriminālprocesu izmeklēšanu, bet vairāk ar administratīvajiem pārkāpumiem. S.Liepiņa aicināja iedzīvotājus, savā apkārtnē manot aizdomīgus cilvēkus vai svešas automašīnas, zvanīt Valsts policijai pa tālruni 110 un informēt par redzēto.

Aicina apmeklēt jauno Kuldīgas peldbaseinu

I.Bērziņa izstāstīja par brīvpusdienām bērniem, vasaras nometnēm un darba prakses vietām, dažādiem konkursiem, kuros piedaloties iedzīvotāji savu ideju īstenošanai var saņemt līdzfinansējumu, par jauno Kuldīgas peldbaseinu, kuru plānots atklāt 1. septembrī, un, kuru aktīvi izmantot aicināti arī kurmālnieki, par atjaunoto Mūzikas skolu, uzņēmējdarbību un kultūras pasākumiem.

Attēlā: “Kuldīgas novada Domes priekšsēdētājas vietnieks Aleksandrs Lange pastāstīja, ka projektā “Darīsim paši” šogad atbalstīti 64 projekti. Katram projektam pašvaldība piešķir 600 eiro. Kurmāles pagasta iedzīvotāji pērn projektā “Darīsim paši” atjaunojuši kapu žogu, sakārtojuši veļas žāvētavu un daudzdzīvokļu mājas koplietošanas telpu.”

ANITAS ZVINGULES, SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” sabiedrisko attiecību speciālistes, teksts un foto