Aicinām iedzīvotājus bez maksas nodot nolietotās riepas

Šajā pavasarī Kuldīgā norisināsies vides akcija "Dod riepām otru dzīvi"

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēts auto īpašnieku mūžsenais jautājums – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Tomēr, iestājoties pavasarim, nākas saskarties ar būtisku problēmu – nolietotās riepas vēl joprojām var atrast izmestas ceļa malā vai mežā, radot kaitējumu apkārtējai videi.

Lai veicinātu iedzīvotāju atbildību un uzlabotu pieejamību pareizai nolietotu riepu utilizācijai, AS “AJ Power Recycling” sadarbībā ar SIA “3R’’ un SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” līdz 1. aprīlim rīko vides akciju “Dod riepām otru dzīvi”, kur būs iespējams bez maksas nodot nolietotās riepas.

Riepu pārstrāde samazina negatīvo ietekmi uz vidi un sniedz iespējas iegūto materiālu izmantot otrreizēji. Pārstrādei savāktās riepas var tikt pārvērstas granulās, kuras plaši tiek izmantotas sporta laukumu segumu ražošanā, celtniecībā, ceļu būvē, dažādu paliktņu, paklājiņu izgatavošanā un citur.

Tomēr sabiedrībā tiek novērots arī tas, ka bieži vien autovadītāji neizmanto visas iespējas no riepām atbrīvoties videi draudzīgā veidā – vien 28% apjautāto nesen veiktajā aptaujā atzina, ka sazinās ar savu atkritumu apsaimniekotāju saistībā ar jautājumiem par atkritumu apsaimniekošanu. Tas liecina vien par to, ka autovadītāji vēl joprojām nav pilnībā informēti par iespējām, kā efektīvi atbrīvoties no nolietotajām riepām. Tādējādi riepu bezmaksas nodošanas akcija ir viens no veidiem, kā mudināt šo sabiedrības daļu utilizēt riepas videi draudzīgā veidā. 2022. gada kampaņas dati pierāda, ka cilvēkiem ir pieaugoša interese atbrīvoties no vecajām riepām, ja tiek nodrošināta bezmaksas riepu nodošanas iespēja. Dati liecina, ka pagājušā gada laikā autovadītāji ir nodevuši gandrīz 5000 nolietotu automašīnas riepu.

Maksa par riepu utilizāciju ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ autovadītāji joprojām izvairās no riepu utilizācijas atbildīgā veidā. 56% auto īpašnieki atzina, ka maksa ietekmē viņu vēlmi nodot riepas otrreizējai pārstrādei. Vidēji par vienas automašīnas riepas nodošanu ir jāmaksā robežās no 2,00 līdz 3,50 eiro. Kā arī 68% respondenti atzina, ka viegli pieejami bezmaksas nodošanas punkti iedrošinātu viņus aktīvāk nodot nolietotās riepas. Tieši tādēļ akcijas laikā aicina autovadītājus bez maksas nodot nolietotās automašīnu riepas.

Nolietotās automašīnu riepas bez maksas tiks pieņemtas no 27.03.2023. līdz 01.04.2023. SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā Dārzniecības ielā 9, Kuldīgā.

Akcijas periodā no vienas automašīnas varēs nodot vienu riepu komplektu (četras vieglo automašīnu riepas). Riepu nodošanas brīdī, būs nepieciešams uzrādīt reģistrācijas apliecība.

Pārējā laikā šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos un citur vieglo automašīnu riepas iespējams nodot par samaksu. Tāpat šajos laukumos iespējams nodot izlietotus svina un cita veida akumulatorus, visu veida baterijas, eļļas filtrus un smēreļļas. Laukumu saraksts pieejams šeit: https://bit.ly/skirosanas-laukumi

AS “AJ Power Recycling” aicina sazināties ar savu autoservisu vai arī vērsties pie reģionālā atkritumu apsaimniekotāja, lai uzzinātu par nolietoto automašīnu riepu nodošanu otrreizējai pārstrādei.

Par AS “AJ Power Recycling”:

AS “AJ Power Recycling” ietilpst enerģētikas uzņēmumu grupā “AJ Power”. “AJ Power” ir Latvijā lielākā privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas vienuviet apvieno plašāko un mūsdienīgāko pakalpojumu portfeli ar pieredzes bagātākajiem enerģētikas ekspertiem. “AJ Power” piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Ar šiem enerģētikas un atkritumu apsaimniekošanas risinājumiem “AJ Power” sniedz iespēju uzņēmumiem iesaistīties aprites ekonomikā. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014. gada, un tās apgrozījums 2021. gadā bija 67 miljoni eiro.