Ievieš bioloģisko atkritumu konteinerus

No janvāra Kuldīgas pilsētā un Priedainē izvietoti bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineri.

SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” valdes loceklis Kaspars Poriķis pastāstīja: “Līdz šim eksperimenta kārtā brūnie bioloģisko atkritumu konteineri bija izvietoti divās vietās pilsētā, un šī brīža situācija rāda, ka iedzīvotāji ir ieinteresēti šādu atkritumu šķirošanā.”

Maksa par bioloģisko atkritumu konteineru izvešanu ir noteikta 60% apmērā no sadzīves atkritumu maksas. Piemēram, ja sadzīves atkritumi par kubikmetru maksā 26,68 EUR, tad tāds pats daudzums par bioloģisko atkritumu kubikmetru izmaksās 16,01 EUR. “Šo atkritumu nošķirošana no sadzīves atkritumiem, samazinās mēneša izmaksas, jo samazināsies izmesto sadzīves atkritumu daudzums. Bioloģisko atkritumu konteinerus jau esam iegādājušies un sākotnēji tos izvietosim pilsētas un Priedaines daudzdzīvokļu māju konteineru laukumos. Privātmāju īpašnieki liela daļa jau paši kompostē bioloģiskos atkritumus, taču, ja būs nepieciešamība, ar laiku varēsim ieviest to savākšanu arī no privātmāju teritorijām,” papildina K. Poriķis.

Tomēr jāņem vērā, ka no bioloģisko atkritumu šķirošanas ekonomiskais ieguvums būs, ja vienlaikus tiks samazināts sadzīves atkritumu izvešanas biežums un/ vai konteinera tilpums. Taču tā kā ap 30% no nešķirotiem sadzīves atkritumiem sastāda tieši pārtikas atkritumi, tos atšķirojot, ietaupījums var būt ievērojams.

Tāpat motivācija šķirot daudziem iedzīvotājiem var būt rūpes par vidi. Pārstrādājot bioloģiskos atkritumus, tiek iegūta biogāze, kas  tiek izmantota elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanai. Turklāt, nošķirojot bioloģiskos atkritumus, samazinās poligonā noglabājamo atkritumu apjoms, bet vairs nederīgā pārtika un tās atkritumi tiek pārvērsti noderīgos resursos.

Bioloģisko pārtikas atkritumu konteineros drīkst likt:

  • pārtikas un virtuves atkritumus (augļi, dārzeņi, pārtikas un ēdienu atkritumus bez iepakojuma, arī gaļa un siers);

  • dārzu vai parku atkritumus (koku lapas, zāle, veci augi un nelieli zariņi līdz 2 cm diametrā un garumā līdz 50 cm, izņemot tūju skujas un zarus);

  • kafijas un tējas biezumus;

  • olu čaumalas;

  • pieļaujams papīra vai bioloģiski noārdāmo maisu piejaukums (atkritumus konteinerā var izmest ar šādiem maisiņiem).

Praktiski ieteikumi bioloģisko atkritumu šķirošanai mājsaimniecībā

Nereti iedzīvotājiem rodas bažas, ka pārtikas atkritumu šķirošana radīs lielas neērtības un mājoklī radīs smakas. Taču ir dažas lietas, ko var ieviest savā ikdienā, lai šķirošana būtu ērtāka.

Sāciet šķirot ar mazumiņu ar vienkāršāko. Piemēram, iesākumā tikai augļu un dārzeņu mizas metiet atsevišķā trauciņā.

Ierīkojiet speciālu tvertni. Mājsaimniecībā bioloģiskos atkritumus ērtāk būs uzkrāt nelielā traukā. Ir pieejamas speciālas tvertnes šo atkritumu savākšanai, piemēram 2-5 litru tilpumā, ar vāku un dubultu ietvaru un speciālām atverēm gaisa apmaiņai, kā arī dažādiem citiem tehniskiem uzlabojumiem, kas novērš smaku izdalīšanos.

Iznesiet atkritumus regulāri. Ja katru dienu pastaigas nolūkā iznesīsiet iztukšot šo tvertni, neradīsies smakas, turklāt būsiet izkustējies. Kad būsiet pieradis šķirot mizas, papildiniet šķirojamo bioloģisko atkritumu klāstu.

Turiet tvertni tīru – ieteicams tvertnē lietot speciālos maisus, lai tā turētos tīra vai arī tvertni pēc iztukšošanas izskalot.

Speciālie maisiņi – bioloģiskos atkritumus mājās var šķirot arī papīra maisiņos un biodegradējamajos maisiņos un atkritumus konteinerī izmest ar šiem maisiņiem.

Iespējams, kad redzēsiet, ka sadzīves atkritumu tvertne mājās piepildās retāk, motivācija šķirot pieaugs!

BIO skirosana

 Publicitātes attēls