Kāpēc rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem saņemam tik vēlu?

Iedzīvotāji komunālo maksājumu rēķinu ik mēnesi saņem aptuveni 16.-18. datumā, atkarībā no tā, vai rēķins ir elektroniskā vai papīra formātā. “Nereti mums jautā, vai rēķinus nevaram izsūtīt ātrāk, taču jāsaka, ka tas ir process, kas iekļauj virkni darbību, lai iegūtu gala aprēķinus katrai sniegtā pakalpojuma pozīcijai,” saka SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” (KKP) valdes loceklis Kaspars Poriķis.

Katru mēnesi KKP sagatavo un izsūta aptuveni 8000 rēķinus. Kopumā programmā jāiereģistrē dati par atkritumiem, ūdeni, elektrību, siltumu, kanalizāciju u.c. Šie dati tiek iegūti dažādos veidos un no vairākām iestādēm.

Ūdens skaitītāju rādījumus aptuveni 6000 klienti ievada elektroniski manskkp.lv, taču joprojām aptuveni puse tos nodod papīra formā, kas manuāli jāievada sistēmā. Kad dati ir apkopoti, tie tiek nosūtīti SIA "Kuldīgas ūdens", kas, savukārt, aprēķina maksu par patērēto ūdeni un kanalizāciju un iesūta rēķinu KKP. Šādā kārtībā ūdens rādījumu dati tiek apstrādāti aptuveni līdz mēneša 11. datumam.

“Lielu daļu datu mums iesūta arī saistītas iestādes. Piemēram, elektrības rēķinus par patēriņu koplietošanas telpās mēs no “Latvenergo” saņemam līdz mēneša 10. datumam, iedzīvotāju skaita izmaiņas dzīvokļos un datus par mirušajiem Pilsonības un migrāciju lietu pārvalde mums atsūta līdz mēneša 13. datumam, utt. Tad šos datus apstrādājam, ievadam sistēmā un sagatavojam rēķinus,” skaidro KKP grāmatvede Kristīne Grīnberga.

Arī atkritumu apsaimniekošana iekļauj daudz pozīciju – sadzīves atkritumus, bioloģiskos atkritumus, būvgružus, šķirotos, lielgabarīta atkritumus. Šie dati jāapkopo un jāaprēķina, balstoties uz deklarēto iedzīvotāju skaita. Mūsu speciālisti tos pārskata, ievada sistēmā un aprēķina komunālo pakalpojumu maksu par atkritumu apsaimniekošanu.

Zem katras aprēķinu rindiņas programmā ir formula – no vienkāršām līdz sarežģītām, kur jāaprēķina, piemēram, māju grupas ūdens patēriņš, tas jāsadala uz ēku sekcijām vai kvadrātmetriem.

Elektroniskos rēķinus KKP izsūta līdz 15. datumam un paiet diena, līdz tas nonāk iedzīvotāju e-pastos, savukārt papīra rēķinu saņemšana aizņem nedaudz vairāk laikā un pārsvarā iedzīvotāji tos saņem ap 17. datumu.

Rekinu sagatavosanas process